donderdag , 21 maart 2019
Laatste nieuws

Category Archives: Ingezonden

Nieuwe kunststof fixatiekabel voor scoliose-operatie

Gebruik van een groeigeleidingssysteem met kunststof vezels in plaats van metalen kabels bij de behandeling van verkromming van de wervelkolom (scoliose) bij kinderen heeft grote voordelen: maximale wervelgroei, geen vrijkomende ijzerpartikels die door het lichaam kunnen gaan zwerven en een minder invasieve operatie. Dat blijkt uit onderzoek gedaan aan het Maastricht UMC+. Volgend jaar verwachten de onderzoekers de eerste klinische ... Read More »

Opening cafe voor ouders van jonge mantelzorgers

Binnenkort start SIZ-Twente in samenwerking met de gemeente Hengelo het JMZ-oudercafé. Bent u ouder van een zorgintensief kind en heeft u daarnaast ook andere kinderen die hier het nodige van meekrijgen, de zogenaamde jonge mantelzorgers? Kom dan naar het JMZ-oudercafé in Hengelo. (Restaurant Markanti) Iedere tweede dinsdag van de maand nodigt SIZ-Twente ouders uit om elkaar te ontmoeten en ervaringen ... Read More »

Steunpunt Onderwijs: hulp voor ouders en leerlingen

Ouders van leerlingen met een beperking die kiezen voor regulier onderwijs, lopen daarin vaak vast. Ze kunnen bijvoorbeeld geen school vinden die open staat voor hun kind. Of het kost moeite om aanpassingen en zorg te regelen. Deze ouders kunnen voortaan een beroep doen op het NSGK Steunpunt Onderwijs, voor praktische hulp om de hindernissen te overwinnen. Ook jongeren met ... Read More »

Schildklierpatiënten meer klachten en risico op overdosis door tekort Thyrax

Veel schildklierpatiënten moesten gedwongen overstappen van Thyrax naar een ander merk levothyroxine. Als gevolg ervaren patiënten van de gedwongen overstap meer klachten, en werken en sporten zij minder. Mensen met een hoge dosis (>100µg) lopen het risico op overdosering. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL. Begin 2016 ontstonden tekorten van het schildklierhormoon Thyrax® Duotab (levothyroxine) door verplaatsing van de ... Read More »

Epilepsie aanvalsdetectiesysteem

Onderzoek onder de ouders van kinderen met epilepsie laat zien dat maar liefst 60% van de ouders actief op zoek is naar een goed epilepsie aanvalsdetectiesysteem voor nachtelijke epilepsie aanvallen. Er zijn op dit moment nog geen goede systemen beschikbaar terwijl een snelle reactie bij een aanval van levensbelang kan zijn. Hierdoor ervaren veel ouders van kinderen met epilepsie nachtelijke ... Read More »

Sleutelkluis om de zorg toegang te geven

Onveilige sleutelkastjes komen regelmatig in het nieuws, omdat inbrekers ze makkelijk open kunnen krijgen. En dat is groot probleem omdat steeds meer ouderen in Nederland een sleutelkluisje bij de voordeur hebben hangen, om zorgverleners en mantelzorgers toegang te geven tot hun woning. Een bekend probleem van vrijwel alle betaalbare systemen is dat inbrekers deze makkelijk open krijgen. Met cKey Pin ... Read More »

Meer aandacht voor voeding bij kanker

We zijn er niet alleen om mensen te helpen gezonde keuzes te maken in voeding en leefstijl om de kans op kanker te verkleinen, maar ook voor alle vragen hierover tijdens en na kanker.” Dat is de nieuwe koers van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, en tevens de boodschap van de nieuwe landelijke campagne ‘Er is zoveel te bereiken’ die ... Read More »

Nierschade tast – behalve het hart – ook het brein aan

Nierschade blijkt niet alleen gepaard te gaan met hartschade, maar ook met schade aan het brein. Schade die zich vertaalt in lagere cognitieve prestaties en/ of depressie. De achteruitgang in cognitieve prestaties komt overeen met een veroudering van drie jaar. Dat blijkt uit recent onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van het Maastricht UMC+. De gezondheidsproblemen als gevolg van gevorderd nierfalen zijn ... Read More »

Hulp bij eenzaamheid

Acht grote landelijke hulporganisaties hebben gezamenlijk een website gelanceerd voor mensen die eenzaam zijn en hun omgeving. Op de site staan o.a. tips, activiteiten en informatie over advies en hulpaanbod. Er is direct toegang tot hulplijnen en chatboxen. Verder staat er wat je kunt doen om mensen die dreigen te vereenzamen, te helpen. Meer info zie eenzaam.nl Read More »

Scroll To Top