dinsdag , 19 februari 2019
Laatste nieuws

Ambassadeur Scarlet Hemkes


“De aandacht gaat meestal uit naar anorexiapatiënten in een vergevorderd stadium. Maar de grootste groep mensen met een eetstoornis herken je niet.” Ambassadeur Scarlet Hemkes (29) weet waarover ze praat. Tien jaar lang leed zij aan anorexia en boulimia. Het begon rond haar zestiende ‘heel onschuldig’ met diëten, terwijl ze van nature slank was. Tijdens haar studie psychologie in Nijmegen nam het extremere vormen aan. Ze kwam in de vicieuze cirkel terecht van vasten en eetbuien, gecombineerd met de schuldgevoelens die het ‘falen’ met zich meebracht. Twee jaar lang menstrueerde ze niet. Uiteindelijk – ze deed inmiddels communicatie in Amsterdam – zocht ze hulp. Scarlet ergerde zich aan de bejegening van veel hulpverleners die haar naar haar idee niet serieus namen. Ten slotte vond ze wel een goede hulpverlener die de achterliggende problemen van haar eetstoornis behandelde. Ook had ze veel baat bij groepstherapie.

Samen met Centrum Eetstoornissen Ursula ontwikkelde Scarlet Hemkes Proud2Bme. Met deze website wil ze jongeren met een eetstoornis bereiken. Ze kunnen hier anoniem – dus laagdrempelig – vragen stellen aan deskundigen, maar ook met elkaar ervaringen uitwisselen. Proud2Bme probeert ook jongeren met een eetstoornis de – vaak erg moeilijke – stap te laten zetten naar de professionele hulpverlening. Het materiaal is ontwikkeld in samenwerking met de doelgroep zelf.

Scarlet Hemkes woont samen met haar vriendin en werkt voor het Centrum Eetstoornissen Ursula. Ze is van plan de komende jaren nog te blijven werken aan het bestrijden en voorkomen van eetstoornissen.

1 reactie

  1. Everlasting love

Scroll To Top