donderdag , 21 maart 2019
Laatste nieuws

Robin Kok, voorzitter jongerenpanel Fonds NutsOhra

Het jongerenpanel bestaat uit jongeren van verschillende leeftijden, met verschillende chronische aandoeningen. Het panel ondersteunt en adviseert Fonds NutsOhra bij de keuze van projecten het financieel ondersteunt. En als voorzitter van dit panel sta ik hier namens de jongeren en vanuit die blik heb ik goed naar de presentaties geluisterd.

Wat mij allereerst erg opviel is dat er zoveel kennis is en ik dacht mag ik die alsjeblieft ook meenemen. We zijn als jongeren tegenwoordig heel mondig en dat is iets heel moois. Ik denk dat we dat ontzettend moeten stimuleren. Maar het is gewoon niet meer zo hip om je heel erg te verdiepen in hoe het beleid in elkaar zit. En wat er allemaal voor ingewikkelde wetten achter zitten, wat er allemaal al gedaan is. Ik zie dat jongeren zich vooral richten op actie en dat is een kracht die we vooral moeten stimuleren. Maar tegelijkertijd zou ik de mensen die hier zitten graag uitnodigen om ons ook te vertellen wat jullie allemaal al weten. Zoals Cees Smit kan vertellen over ‘de macht van de patiënt’. Het is fantastisch om als jongere met die kennis ook iets te kunnen doen. Als jongeren moeten we beseffen dat we ook zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen om die kennis te gebruiken. Dat is wat ik van dit symposium meeneem.

Ik herken het verhaal van Hans Simons over zelfmanagement. Voor jongeren is dat ook iets heel moeilijks. De coördinatie van je eigen zorg is super ingewikkeld. Als je 18 jaar bent, uit huis gaat en op jezelf gaat wonen, zijn er zoveel nieuwe indrukken. Iedereen vindt het ingewikkeld om 18 jaar te zijn, maar met een chronische aandoening of beperking heb je ook nog de hele zorgregie waarbij je alles zelf moet doen. Je wilt onafhankelijk zijn en het zonder je ouders doen, maar tegelijkertijd is dat een hele grote opgave. Ik ben er voor om het jongeren makkelijker te maken die coördinatie zoveel mogelijk zelf te doen, maar wel met ondersteuning en samenwerking van verschillende partijen. Op dit moment is mijn eigen ervaring en die van jongeren om mij heen, dat dat toch vaak op jezelf aankomt. En of het succesvol is, hangt vooral van jezelf af. Als je dat niet goed kunt, gaat het dus mis. En dat is gewoon link. Daar kunnen veel organisaties aan meewerken om dat makkelijker te maken.

Hans Simons: 25 jaar beleid Brigitte Zonneveld (VWS) Robin Kok (Jongerenpanel Fonds NutsOhra) Hugo Heijmans: Ontwikkelingsgerichte zorg… Henk Smid: Wat moet er gebeuren… Presentaties Fotoimpressie

Scroll To Top