In 1990 verhuisde het gezin Van der Burg in het kielzog van de vader, een gereformeerde zendeling, naar Afrika. Van een dorpje in Groningen naar een dorpje in Rwanda, het mooie land van de duizend heuvels, dat in 1990 door een mensonterende oorlog werd verscheurd. Het gezin moest na een jaar rechtsomkeert maken. Hilde was toen zes, en had dingen meegemaakt die een kind niet zou mogen meemaken. Ze wil er niet over praten. Wel over de gevolgen.

Terug in Nederland verhuisde het gezin kort achter elkaar drie keer. Hilde las graag en veel; ze leerde als een speer. In de tweede klas van het atheneüm werd ze aangereden door een auto. Het leek alsof dat ongeluk het behang losscheurde van een muur die daarachter brokkelig was geworden. ‘De hoofdpijn ging niet meer over, de psychische problemen kwamen opzetten. Ik kon me slecht concentreren, werd depressief en bang voor mensen. Ik heb veel therapeuten gezien; niets hielp.’ Ze brak de middelbare school af, ging er nog een jaar fanatiek tegenaan op de turnklas van een sportopleiding, klapte in elkaar en werd in een psychiatrische instelling opgenomen.

Nu is ze vijfentwintig, en sinds de herfst van 2009 woont ze weer in een eigen huis. Een paar keer per week bezoekt ze de instelling, en thuis krijgt ze hulp van Basco, de eerste psychiatrische hulphond van Nederland. Omdat de verzekering deze niet vergoedt, heeft Hilde lang moeten zoeken naar een trainingscentrum dat een hond deze specifieke vaardigheden wilde en kon bijbrengen, en naar sponsors om het te betalen. ‘Dieren kunnen onvoorwaardelijk liefde geven,’ zegt ze. ‘Maar Basco kan méér. Als ik op straat in paniek raak, brengt hij me naar een veilig hoekje en zoekt contact met me tot ik rustig word. Als ik een nachtmerrie heb kan hij me wakker maken, het licht aandoen en pillen apporteren. Mijn wereld is opengegaan. Letterlijk, want hiervóór zat ik door mijn angsten binnen opgesloten.’ Uiteindelijk wil ze een keer terug naar Rwanda. ‘Ik zie dat de mensen daar de draad weer hebben opgepakt en het goed hebben met elkaar. Dat zou mij ook helpen.’

Hilde van der Burg spreekt op het openingscongres Week Chronisch Zieken.
www.psychiatrischehulphond.nl, http.//hulphond.123forum.nl
 

TERUG NAAR HET OVERZICHT